Avoimet työpaikat Kirjaudu

ATA Henkilöstöpalvelut Oy

Vinkkejä kesätyönhakuun

Henna Rönkä
07.03.2023

Kesätyöt 2024

Vaikka tarjoammekin paljon vakituisia ja pitkiä työsuhteita, niin tarjolla on kyllä myös kesätöitä, mutta niitäkin kyllä pitkäkestoisesti useamman kuukauden ajalle. Myöskään siis kesätyöntekijöillemme emme tarjoa keikkatöitä. ATA on työllistänyt kesätyöntekijöitä muun muassa elintarvike- ja leipomo-, sähköverkko- sekä tekstiilihuoltoalan kesätöitä sekä Savossa että Etelä-Suomessa.

Kesätyönhaku voi olla monelle ensikosketus työnhaun maailmaan. Listasimme kymmenen vinkkiä kesätyönhakijalle!

Vinkkejä kesätyönhakuun

Kesätyönhaku vaatii hieman työtä ja panostusta. Kokoamillamme vinkeillä on helpompi päästä alkuun.

Laadi CV tai muu osaamisen esittely

Työnhakua varten kannattaa laatia CV, tai ainakin vapaamuotoinen kertomus itsestään. CV:ssä tärkeintä on kertoa osaamisestaan ja sitä löytyy jokaiselta, huolimatta siitä miten paljon on tehnyt palkkatöitä. CV:ssä voi kertoa esimerkiksi TET-harjoitteluista, opinnoista, harrastuneisuudesta tai vaikkapa koulun oppilaskunnan jäsenyydestä. Lisäksi kannattaa kertoa omin sanoin, missä on hyvä ja mitkä ovat omia vahvuuksia.

Kerro konkreettisia esimerkkejä, vältä kliseitä

Konkretia on korulauseita tärkeämpää. Esimerkiksi sosiaalisuus ja luotettavuus toistuvat hyvin usein työnhakijan luonteenpiirteinä, mutta mitä nuo oikeasti tarkoittavat? Olet sosiaalinen, joten voisit sopia asiakaspalvelutyöhön ja tulla ihmisten kanssa toimeen. Olet luotettava, eli saavut työpaikalle ajoissa ja hoidat omat työsi. Älä käytä hakemuksissa toistuvia kliseitä, vaan kerro itsestäsi aidosti ja esimerkkejä käyttäen.

Räätälöi hakudokumentteja haettuun työhön

CV:n lisäksi hakemukseen kannattaa lisätä muutama sananen siitä, miksi hakee juuri kyseistä kesätyöpaikkaa kyseisestä yrityksestä. Lisäksi voi myös kertoa, miksi olisi sopiva valinta juuri kyseiseen työhön ja mikä työtehtävissä innostaisi. Nämä on mainioita keinoja erottautua hakijamassasta jo alkuvaiheessa. Rekrytoija voi vastaanottaa kymmeniä hakemuksia, jolloin haastatteluvalinnat tehdään usein hakudokumenttien perusteella ja siten onkin todennäköisempää päästä etenemään, kun hakemukseen ja CV:hen on panostettu.

Usein kesätöitä haetaan useammasta paikasta, joten kannattaa hieman muokata hakemuksia eri yrityksiin. Erityisesti huomiota suositellaan kiinnittämään perusteluihin, ne olisi hyvä osoittaa yrityskohtaisesti, eikä vain edetä aina samoilla lauseilla.

Seuraa puhelinta ja sähköpostia

Kun työhakemus on lähetetty, rekrytoijat lähestyvät todennäköisesti puhelinsoitolla tai sähköpostiviestillä. Soitto vieraasta numerosta voi tarkoittaa haastattelukutsua, joten puhelimeen kannattaa uskaltaa vastata. Sähköpostin osalta kannattaa tarkistaa säännöllisesti myös roskapostikansio, sillä viestit saattavat helposti päätyä sinne. Yhteydenoton voi tehdä myös itse, jos puhelimeen tai sähköpostiin ei ole saapunut infoa rekrytoinnista ja hakemuksen lähettämisestä on jo kulunut aikaa.

Haastattelutilanteisiin valmistautuminen

Valmistaudu haastatteluun tutustumalla etukäteen hieman yritykseen, ja lue työpaikkailmoitus vielä kertaalleen läpi. Listaa ylös kysymyksiä, joihin haluat haastattelussa saada vastauksen. Kannattaa myös miettiä yleisimpiin haastattelukysymyksiin jo hieman vastauksia. Kun haastatteluajankohta koittaa, ole ajoissa paikalla tai etäyhteyden äärellä. Haastattelutilanteissa pyri jännityksestä huolimatta olemaan oma itsesi. Jos sairastuu tai muutoin estyy pääsemästä paikalle, on asiasta enemmän kuin suotavaa ilmoittaa.

Jos haastattelukutsua ei kuitenkaan tule, on syitä yleensä monia. Näistä yleisimmät ovat hakijoiden määrä, yhteystietojen puutteellisuus tai jonkun hakukriteerin puute. Olemme listanneet yleisimpiä syitä, miksi et pääse haastatteluun, ja niihin pääset tutustumaan täällä.

Kun saat tiedon kesätyöpaikastasi, pyydä työsopimusta hyvissä ajoin kirjallisena. Tutustu sopimukseen ja sen sisältöön, jotta ymmärrät, mitä olet allekirjoittamassa.

Innostu

Anna motivaatiosi ja innostuksesi työtä kohtaan näkyä ja kuulua. Jos työhakemuksen lähettämisestä tai haastattelukäynnistä on jo aikaa, voi olla aiheen kysyä rekrytoinnin tilannetta ja osoittaa siten kiinnostuksensa tehtävään. Älä kuitenkaan ole liian innokas ja soita vain soittamisen ilosta joka viikko, vaan vakuuta rekrytoijat asiallisella innokkuudella. Innostuksen on syytä antaa näkyä myös haastattelussa, vaikka jännittäisikin.

Kun työpaikka varmistuu

Usein kesätyöhakuja on päällä useita samaan aikaan, ja saattaa olla mukana useammassa rekrytointiprosessissa. Sitten kesätyöpaikka löytyykin yhdestä yrityksestä, ennen kuin muista on kuulunut lisätietoja. Kun työpaikka on varma, kannattaa muistaa muut keskenolevat haut. On kohteliasta ilmoittaa rekrytoijille vaikkapa sähköpostilla, ettei ole enää käytettävissä muihin työmahdollisuuksiin. Tiedottaminen helpottaa niin rekrytoijan työtä, kuin antaa sinusta aktiivisen vaikutelman.

Tilannepäivitykset kuuluvat myös työnantajan vastuulle, eli myös työnantajan olisi kohteliasta ilmoittaa hakijoille, jos he eivät tule valituksi. ATA:lla pyritään siihen, että jokainen hakija saa tiedon rekrytointiprosessin etenemisestä. Hakijoita lähestytään juurikin puhelimitse tai sähköpostilla. Informointi kuuluu myös työnantajan hoidettavaksi. Lue lisää toimintatavoistamme täältä.

Solmi työsopimus

Kesätyöpaikka varmistui, mitäs sitten? Solmi aina työsopimus kirjallisesti. Myös suullinen sopimus on pätevä, mutta suosittelemme vahvasti kirjallisen sopimuksen tekoa epäselvyyksien välttämiseksi. Tutustu työsopimukseen huolella ennen sen allekirjoittamista, ja varmista, että sopimuksessa olevat asiat ovat ymmärrettäviä.

Työsopimus tuo oikeuksia ja velvollisuuksia niin työntekijälle kuin työnantajallekin. Työsopimuksesta tulee löytyä ainakin työn aloitus- ja lopetuspäivämäärät, viikkotyötuntien määrä, palkka sekä noudatettava työehtosopimus.

Töiden alku

Ole ajoissa työpaikalla, ja hoida työtehtävät hyvällä asenteella sekä oma-aloitteisesti. Tutustu uusiin työkavereihisi ja työpaikkaasi. Erityisesti kesätöissä, kuten myös aina uuden työn alkaessa, on perehdyttäminen avainasemassa onnistumiselle. Ota perehdytyksestä kaikki irti: kysele kokeneemmilta ja opi uutta. Jos et ole jostain varma, uskalla kysyä apua.

Nauti kesästä ja kesän tienesteistä

Muista töiden ohella kuitenkin nauttia kesästä ja kesätyön tuomista tienesteistä. Jos lomaa kaipaa, kannattaa kesätyösopimus solmia niin, että ennen tai jälkeen kesätöiden jää vielä hetki aikaa lomailulle. Vapaapäiviä voi pyytää, mutta työnantajan ei ole välttämätöntä suostua niihin, sillä tuuraajaa voi olla kesälomien aikaan vaikeaa löytää. Hoida kesän työt hyvällä työpanoksella, niin työpaikalta voi parhaimmillaan saada jatkoa opintojen oheen, tuleville kesille tai vaikkapa pidemmäksi aikaa valmistumisen jälkeen.

 

ATA:n avoimet työpaikat löydät täältä.

Tervetuloa töihin!

Takaisin