Toimialaesittelyt, teollisuus
15.09.2023
Työpaikkana teollisuus?
Elintarviketeollisuus työllistää tekijöitä ruoka- ja juomatuotteiden valmistukseen. Työnimikkeitä voi olla esimerkiksi elintarvike-, tuotanto- tai leipomotyöntekijä… Lisäksi alan työtehtäviin voi sisältyä myös mm. varasto- tai pakkaamotehtäviä. Lisäksi elintarvikealan yrityksistä voi löytää esimerkiksi laadunvalvojia, prosessinhoitajia, tuotantopäälliköitä sekä esimiehiä.
Elintarvikeala on yleisestikin merkittävä työllistäjä Suomessa. Elintarvikealalla töitä tekevä oppii tarkan hygienian tason, jonka vuoksi yksi olennainen edellytys alan tekijälle on hygieniapassi. Alalla pärjää hieman tehtävistä riippuen henkilö, jolla on hyvä fyysinen kunto ja joka on työskentelytyyliltään tarkka ja huolellinen. Elintarvikealan tekijät voivat olla kouluttautuneet esimerkiksi elintarvikealan perustutkintoon, kokiksi, restonomiksi tai vaikka elintarvike- tai ravitsemustieteisiin yliopistossa.
Toinen iso teollisuuden ala on metalliteollisuus. Toimialoina on metallien jalostus, metallituotteiden valmistus sekä elektroniikkateollisuus. Metalliteollisuudessa voi työskennellä esimerkiksi konepajoilla tai telakoilla. Esimerkkejä työtehtävistä ovat kokoonpano, hitsaus, asennus, koneistus, pintakäsittely sekä hydrauliikka- tai pneumatiikkatehtävät. Metallialan tehtävät ovat käsillä tehtävää työtä, mutta koneiden käyttö lisääntyy jatkuvasti.
Nykyisin metallialalla työllistytään melko mukavasti jo suoraan opinnoista joko oppisopimusten, harjoitteluiden tai valmistumisen jälkeen. Kovista ammattilaisista on kilpailua joka puolella Suomea. Vaatimuksena alalla on turvallisuusmääräysten noudattaminen, mikä edellyttää työturvallisuus- ja tulityökorttien suorittamista.
Muut teollisuuden alat
Muovi- ja kemiantuoteteollisuuden tehtävät ovat myös kasvava teollisuuden ala, jotka pitävät sisällään muun muassa lääkkeiden tai muovituotteiden valmistusta. Myös osa kierrätysliiketoiminnan parissa toimivista yrityksistä voi kuulua kemianteollisuuden alaisuuteen. Alan yleisiä työnimikkeitä ovat tuotantotyöntekijä, prosessinhoitaja tai kierrätyslaitostyöntekijä. Alalla voi olla myös paljon varastointitöitä, jolloin trukin käyttötaidoista on hyötyä.
Tälle toimialalle soveltuva koulutuspohja on esimerkiksi prosessiteollisuuden perustutkinto sekä insinööripohjaiset koulutukset. Alalle voi olla tiettyjä turvallisuusvaatimuksia, sillä esimerkiksi lääketeollisuudessa työskentely on jo lainkin mukaan tarkoin säännösteltyä.
Lisäksi ATA:lla on työntekijöitä myös puusepän teollisuudessa tuotanto- ja puusepän töissä, esimerkiksi huonekalujen valmistuksen parissa.
Aloilla työskentelee luonnollisesti myös toimihenkilöitä työnjohtajista aina toimitusjohtajaan.
Palkkaus ja yleisimmät työsuhteet?
Teollisuuden alalla työsuhteet ovat pidempiä tai vakituisia. Meillä ATA:lla teollisuuden puolella teemme lähes poikkeuksetta vakituisia työsuhteita, ja usein työntekijät siirtyvät myöhemmin ajan kuluessa asiakkaidemme omille palkkalistoille. Lyhyempiä työsuhteita tehdään kumppaniasiakkaillemme esimerkiksi teollisuuden tehdasseisakkeihin, sesonkitöihin tai muihin vastaaviin. Työtunnitkin ovat teollisuuden puolella lähes aina täydet.
Palkkauksessa pohjalla on aina alakohtaiset työehtosopimukset: elintarvikealojen, teknologiateollisuuden sekä muovi- ja kemiantuoteteollisuuden TESsit. Työehtosopimuksissa teollisuuden puolella palkkauksen määräytymisessä huomioidaan työn vaativuusluokkia, henkilökohtaisia palkanosia sekä työajanlyhennyskorvauksia. Ansiotasoa nostavat myös mahdolliset vuoro- ja olosuhdelisät. Lopulliset eurot määräytyvät sitten kokemuksen, osaamisen ja neuvottelujen mukaan.
ATA:lle teollisuuteen töihin?
Työllistämme elintarvikealalla muun muassa:
Työllistämme muille teollisuuden sektorille muun muassa:
–KLINGER Finland (useita paikkakuntia)
Haluan työllistyä teollisuuteen tai löytää teollisuuden alan työntekijöitä, kehen olen yhteydessä?
Työllistämme teollisuudessa tekijöitä pitkäkestoisiin työsuhteisiin tai vakituisesti. Tarvitsetpa töitä tai tekijöitä teollisuuteen, autamme mielellämme!
Avoime työpaikkamme löydät nettisivuiltamme täältä.
Kuopio: Janne-Pekka Pesonen (janne-pekka.pesonen@ammattitaitoa.fi, 0444914588)
Järvenpää: Harri Apell (harri.apell@ammattitaitoa.fi, 0442750700)
Helsinki: Juha Laine (juha.laine@ammattitaitoa.fi, 0504431057)
Haluatko kuulla, millaista on teollisuuden kokoonpanotyöntekijän arki ATA:lla? Lue täältä: https://atarekry.fi/monitoimiosaajan-uratarina/