Avoimet työpaikat Kirjaudu

ATA Henkilöstöpalvelut Oy

Kuinka kauan muutosneuvottelut yleensä kestävät?



seoai
21.08.2024

Muutosneuvottelut ovat olennainen osa yrityksen toimintaa, kun harkitaan merkittäviä muutoksia, kuten irtisanomisia, lomautuksia tai työehtojen muutoksia. Neuvotteluiden kesto voi vaihdella suuresti riippuen monista tekijöistä, kuten yrityksen koosta, muutosten laajuudesta ja neuvotteluiden monimutkaisuudesta. Tässä artikkelissa tarkastelemme, kuinka kauan muutosneuvottelut yleensä kestävät ja mitkä tekijät vaikuttavat niiden kestoon.

Muutosneuvotteluiden aloitus ja valmisteluvaihe

Muutosneuvottelut alkavat yleensä siitä, että työnantaja esittelee suunnittelemiensa toimenpiteiden perusteet. Tämä voi sisältää yrityksen taloustietojen ja taloudessa tapahtuneiden muutosten läpikäymistä sekä työn vähenemisen taustalla olevien syiden ja aikataulujen esittelyä. Työnantaja voi myös esittää henkilöstön edustajalle laskelmia tai suunnitelmia, joihin työvoiman vähentämistarve perustuu.

Valmisteluvaiheessa työnantajan on annettava riittävät ja yksilöidyt tiedot, jotta henkilöstöllä on aidosti mahdollisuus neuvotella ja tehdä omia ehdotuksiaan. Tämä vaihe voi kestää muutamasta päivästä useisiin viikkoihin riippuen siitä, kuinka laajoja ja monimutkaisia suunnitellut muutokset ovat.

Neuvotteluiden kesto ja eteneminen

Muutosneuvotteluiden kesto riippuu monista tekijöistä, kuten neuvotteluiden monimutkaisuudesta ja osapuolten välisestä yhteistyöstä. Yhteistoimintalaki velvoittaa työnantajaa käymään todelliset neuvottelut, joissa käsitellään suunniteltujen toimenpiteiden perusteet, henkilöstövaikutukset ja mahdolliset vaihtoehdot työvoiman vähentämiselle. Neuvottelukertoja tulee järjestää niin monta, että lain tarkoitus henkilöstön vaikutusmahdollisuudesta aidosti toteutuu.

Jos työnantaja suunnittelee vähintään kymmenen työntekijän irtisanomista, neuvotteluiden alussa on annettava esitys toimintasuunnitelmaksi. Alle kymmenen työntekijän irtisanomistilanteissa esitetään toimintaperiaatteet. Neuvotteluiden kesto voi vaihdella muutamasta viikosta useisiin kuukausiin riippuen neuvotteluiden laajuudesta ja osapuolten välisestä yhteistyöstä.

Neuvotteluiden päättyminen ja päätöksenteko

Työnantajalla ei ole oikeutta päättää muutosneuvotteluita ennen kuin se on käsitellyt riittävällä tarkkuudella yhteistoimintalaissa säädettyjä asioita. Työnantaja saa tehdä päätökset työntekijöiden irtisanomisesta, osa-aikaistamisesta, lomauttamisesta tai työsopimuksen olennaisen ehdon yksipuolisesta muuttamisesta vasta neuvotteluiden päättymisen jälkeen.

Neuvotteluiden päätyttyä työnantajan on esitettävä kohtuullisen ajan kuluessa neuvotteluiden osapuolille arvio päätöksen sisällöstä, irtisanomisten, lomautusten tai osa-aikaistamisten kohteena olevien työntekijöiden määristä, mahdollisten lomautusten kestoajoista ja siitä, minkä ajan kuluessa työnantaja aikoo panna päätöksensä täytäntöön. Tämä vaihe voi kestää muutamasta päivästä muutamaan viikkoon riippuen päätösten monimutkaisuudesta ja tarvittavien tietojen määrästä.

Muutosneuvotteluiden vaikutukset ja jälkihoito

Muutosneuvotteluiden päätyttyä on tärkeää, että työnantaja ja henkilöstö jatkavat yhteistyötä muutosten toteuttamisessa ja mahdollisten kielteisten seurausten lieventämisessä. Työnantajan on annettava henkilöstön edustajalle pyynnöstä tiedot neuvotteluiden tuloksista ja mahdollisista erimielisyyksistä. Tämä auttaa varmistamaan, että kaikki osapuolet ovat tietoisia päätöksistä ja niiden vaikutuksista.

Muutosneuvotteluiden jälkihoito voi sisältää esimerkiksi henkilöstön tukemista uusien työpaikkojen löytämisessä tai koulutukseen hakeutumisessa. Tämä vaihe voi kestää useita kuukausia riippuen siitä, kuinka laajoja muutokset ovat ja kuinka paljon tukea henkilöstö tarvitsee.

ATA Henkilöstöpalvelut Oy:n palvelut muutosneuvotteluiden tueksi

Me ATA:lla tarjoamme kattavia henkilöstöpalveluita, jotka tukevat yrityksiä ja henkilöstöä muutosneuvotteluiden aikana ja niiden jälkeen. Palveluihimme kuuluu muun muassa muutosturvavalmennus, joka auttaa irtisanottavia työntekijöitä löytämään uusia työmahdollisuuksia ja valmistautumaan työhaastatteluihin.

ATA:n muutosturvapalvelut sisältävät henkilökohtaisen työllistymismahdollisuuden kartoituksen, ryhmävalmennussessiot, henkilökohtaisen ohjauksen ja sparrauksen sekä jälkihoidon. Valmennuskokonaisuus sovitaan aina yksilöllisesti ja toteutetaan muutosvaiheen aikana tai heti sen jälkeen.

Jos yrityksesi tarvitsee tukea muutosneuvotteluiden toteuttamisessa ja läpiviennissä, ota yhteyttä meihin ATA:lla. Tarjoamme matalan kynnyksen HR-apua arjen keskellä ja autamme yritystäsi ja henkilöstöäsi selviytymään muutostilanteista mahdollisimman sujuvasti.