Avoimet työpaikat Kirjaudu

ATA Henkilöstöpalvelut Oy

Henkilöstövuokraus ratkaisuna vakituisen työn tekemiseen

Henna Rönkä
07.03.2023

Tilapäistyövoima; se lienee se tutuin mielikuva, kun puhutaan henkilöstövuokrauksesta. Kyseessä on sesonkityö, sijaisuus, osa-aikaisuus tai joku muu väliaikaisuuden määritelmä. Joissain työehtosopimuksissa vuokratyön teettämistä on pyritty myös rajoittamaan vain poikkeustilanteisiin.

Voisiko henkilöstövuokraus olla vaihtoehto myös pidemmän työvoimatarpeen täyttämiseen?

No voisihan se. Aloitetaan perustelut alkuun työntekijän näkökulmasta. Termiä “vuokratyö” ei tunneta työlainsäädännössä eikä se juridisesti kerro mitään. Suomessa on olemassa työlainsäädäntö sekä useimmiten alakohtaiset työehtosopimukset, jotka pätevät kaikkiin työsuhteisiin. Lomakertymät lomarahoineen ja muut edut ovat yhteneväiset kaikille. Samoin sairaspoissaolojen maksut perustuvat työehtosopimuksiin. Jos työtä tehdään osa-aikaisesti ja satunnaisesti, voi sairaspoissaolojen palkka olla tulkinnanvaraista. Tämä korostuu keikkaluonteisessa työssä, jossa työsuhde on yhden työkeikan mittainen. Joskus on vaikeaa määrittää, miltä osin työntekijä on oikeutettu sairasajan palkkaan. Vakituisessa tai pitkässä määräaikaisessa työsuhteessa nämä ovat selkeät kaikille.

Henkilöstövuokraus ratkaisuna vakituisen työn tekemiseen

Pitkäkestoisesta vuokratyösuhteesta on etua niin työntekijälle kuin työn tilaajalle.

Asiakkaan näkökulmasta henkilöstövuokrauksella voit ulkoistaa rekrytoinnin kumppaniyrityksille ja välttyä isoilta kertapalkkiomaksuilta. Maksat sitten vuokratyön kuluessa katteena korvauksen tästä työstä, jolloin kustannus jakaantuu pidemmälle aikavälille. Vuokratyössä myös sairaspoissaolot sekä loma-ajat ovat selkeästi vuokratyöyrityksen vastuulla.

Jos kyseessä on pitkä määräaikaisuus (yli 12 kk) tai toistaiseksi voimassa oleva työsuhde, on koeaika yleensä maksimi 6 kk. Sekä työntekijä että työn tilaaja saavat pidemmän perspektiivin arviointiin, onko työ tai tekijä sopiva siihen. Jos työtä alkuun tarjotaan varovaisesti vain 6 kk, on koeaika silloin puolet siitä eli 3 kk ja työnhakija varmasti miettii, kannattaako noin lyhyeen pätkään hakeutua. Erityisesti jos kyseessä on työpaikan vaihtaja tai paikkakunnalle muuttava.

Vuokratyö-termin määritelmä on turhan kapea. Sen sisään mahtuu monenlaisia työsuhteita. Pisin työsuhde ATA:lla on alkanut yrityksen toiminnan käynnistyessä yli neljä vuotta sitten ja se jatkuu edelleen.

ATA-Henkilöstöpalveluille vuokratyö ei ole mikään yhden keikkatyön juttu.

Teksti: Harri Apell

Takaisin